Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''ICC Tahkim Divanı'nın son istatistiklerine baktığımızda Türkiye'nin Divan'a başvuran taraflar açısından dünyanın önde gelen sanayileşmiş ülkeleriyle birlikte ön sıralarda yer aldığını görmekteyiz'' dedi.
ICC Türkiye Milli Komitesi ile TOBB'un, TOBB-ETÜ'de düzenlediği Milletlerarası Tahkim seminerinin açılışında bir konuşma yapan TOBB ve ICC Türkiye Milli Komitesi Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ICC'nin global iş dünyası içinde özel teşebbüsü tüm sektörleriyle temsil eden yegana uluslararası organizasyon olduğunu kaydetti.
Bugün tüm dünyada 130'un üzerinde ülkede binlerce üyesi olan ICC'nin iş dünyasının sesini Milli komiteler aracılığıyla aynı anda tüm dünyaya duyurabildiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, organizasyonun iş dünyasını ilgilendiren tüm sorunlara çözümler aradığını ve politikalar ürettiğini anlattı.
Tahkimin yargının yanında bir alternatif olmakla birlikte, yargının tamamen dışında olmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, çünkü tahkim sürecinin yargıyla yakın bir işbirliği içinde yürütüldüğünü, yargının yardımı ve desteği olmadan tahkimin yürütülmesinin söz konusu olmadığını söyledi.
Türkiye'nin tahkim için milletlerarası alanda hukuki uyumun sağlanması için de milletlerarası sözleşmeler konusunda gereğini yaptığını New York ve Cenevre sözleşmelerini imzaladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Ancak, her ne kadar anayasal düzeyde milletlerarası tahkimin yolunu açmış olsak da iş dünyası hala bazen yetersiz, bazen de yanlış bilgilendirmeden dolayı tahkim alanında bazı olumsuzluklar yaşamaktadır. İşte bu olumsuzlukları ve kayıpları önlemek amacıyla Milli Komite olarak tahkim alanında her yıl seminerler düzenlemekteyiz.
ICC Tahkim Divanı'nın son istatistiklerine baktığımızda Türkiye'nin Divan'a başvuran taraflar açısından dünyanın önde gelen sanayileşmiş ülkeleriyle birlikte ön sıralarda yer aldığını görmekteyiz.
Ancak bu sıralama tahkim davalarına atanan Türk hakemlerle ilgili istatistikler de çok aşağılara kaymaktadır ve ayrıca ICC Tahkim divanı Sekreteryası'nda konsül olarak çalışacak Türk hukukçulara da ihtiyaç vardır. Bu nedenle tahkim konusunda genç hukukçular yetiştirmeliyiz. Bu konuda biz üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız.''
-ICC TÜRKİYE MİLLİ KOMİTESİ BAŞKAN VEKİLİ YIRCALI-
ICC Türkiye Milli Komitesi Başkan Vekili Rona Yırcalı da dünya ekonomisinin hızla küreselleşmesinin, tahkim sistemini normal yargı yolundan daha tercih edilir bir konuma getirdiğini kaydetti.
Dünyada tahkim uygulamalarının yaygınlaşması sonucunda, hemen bütün ülkelerde tahkimle ilgili ulusal kanunlar düzenlendiğini ve uluslararası anlaşmalar imzalandığını hatırlatan Yırcalı, aynı zamanda tahkim hukukunun birçok hukuk fakültesinin programına alındığını söyledi.
ICC Tahkim Divanın kurulduğu 1923 yılından bu yana binlerce davayı karara bağladığını belirten Yırcalı, Divanın günümüzün en kurumsallaşmış ve seçkin tahkim merkezi olduğuna işaret etti.
TOBB-ETÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Ulusoy da dünyada tahkim konusunda ulusal ve uluslararası hüküm bulunan tek anayasanın Türk anayasası olduğunu söyledi. Küreselleşmeyle birlikte uluslararası ticarette sınırların kalktığını belirten Ulusoy, ancak dünyada son yaşanan gelişmeler ışığı altında dünya ticaretinin yeniden bazı kurallara bağlanacağının anlaşıldığını vurguladı.
-ICC TAHKİM DİVANI BAŞKANI BEECHEY-
Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından Prof. Dr. Ali Bozer'in yönettiği ''ICC Milletlerarası Tahkim Divanı ve Son Gelişmeler'' konulu oturumda konuşan Milletlerarası Tahkim Divanı Başkanı John Beechey, ICC'nin bilindiği anlamda bir kurul olmadığını, Kurul'un karar vermeyi mahkemelere bıraktığını, yaptığı şeyin ise neyin uygulanabilir olduğunu göstermek olduğunu söyledi. ICC Tahkim Divanında görev aldığı yıllarda tahkimdeki durumla gönümüze kadar geçen süredeki gelişmelere de konuşmasında yer veren Beechey, tahkim sürecinde yapılanların ticari hayata çok büyük bir etkisi bulunduğunu kaydetti.
2005 yılında tahkimde görülen davaların sayısının 500'e çıktığını ve bir önceki döneme göre yüzde yüz oranında artış gösterdiğini anlatan Beechey, ancak bu sayıdaki artışın kalitede de artış olduğu anlamına gelmediğini söyledi. Uluslararası camiada tahkime ayrılan yüksek paraların da artık tartışılmaya başladığını anlatan Beechey, tahkimin karara bağladığı konuların önemi artmakla birlikte bu kararların maliyetiyle vekil ücretlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Beechey, tahkimde görev alacak hakimlerin nitelikleri ve seçimlerine ilişkin prosedürleri ve bunlara ilişkin düşüncelerini de konuşmasında dile getirdi.
Seminer videosu için tıklayınız